tisdag 12 februari 2008

Fängelse väntar Tito

Tito Beltran som åtalats i Ystad för våldtäkt 1999 på en då 18-årig kvinna fälls av Ystads tingsrätt. Han döms till två års fängelse. Målet gäller ett påstått övergrepp under turnén Rhapsody in Rock 1999. Domen kommer med all sannolikhet att överklagas. Frågan är om domen håller i högre instans.

Förutom två års fängelse ska Beltran också utge ett skadestånd på 112 035 kronor till barnflickan. Ystads tingsrätt skriver:
”Som tingsrätten funnit är målsägandens berättelse fullt trovärdig och uppfyller kraven för att kunna läggas till grund för en fällande dom. Detta så mycket mer som den på ett övertygande sätt vinner stöd av övrig bevisning, främst Maria Lundqvists och Carola Häggkvists utsagor.”
”Även övrig av åklagaren åberopad bevisning stöder åtalet, om än i varierande mindre grad.”
”På grund härav, och då vad Tito Beltran anfört inte förringar denna bedömning, finner tingsrätten ställt utom allt rimligt tvivel att Tito Beltran begått den åtalade gärningen på sätt åklagaren påstått.”
”Något tvivel kan heller inte råda om att den också omfattats av Tito Beltrans uppsåt.”

När det gäller straffet skriver rätten:
”Med hänsyn till såväl gärningens art som straffvärde kan annan påföljd än fängelse inte komma i fråga. Lägsta straff för våldtäkt är fängelse två år varvid det i vart fall inte finns skäl att gå under denna gräns.”

Inga kommentarer: