fredag 19 oktober 2007

Historien har en tendens att upprepa sig

Sverige har vaknat inför en ny helg och det är bara några timmar kvar innan helvetet börjar ... Smärta, gråt, skrik och blod som åter färgar trottoaren röd ... Sirener som ljuder i natten och febril aktivitet på akuten. Hoppet försvinner och ett nytt liv har åter släckts. När ska detta ta slut?

http://begrundande.blogspot.com/2007/10/sverige-har-vaknat.html

4 kommentarer:

Nyutbildad grundskollärare! sa...

Det jag tänker på är att två år senare efter Marcus Gabrielsens dödsmisshandel på Kungsgatan i Stockholm (läs om händelsen enligt nedan) så händer en liknande tragisk historia igen, men denna gång är ungdomarna ännu yngre och känner varandra sedan tidigare.

Hur lär vi ungdomar att ingripa mot varandra och stoppa våldet?

Varför ingrep inte vuxna som bodde i husen runtomkring på Kungsholms kyrkoplan?

Alla var väll inte bortresta den kvällen/natten då ungdomarna slogs och Riccardo miste livet pga alla slag han fick ta emot. Det handlar om ett hundratal grannar.
Varför ingrep ingen vuxen?

Vad skulle ni göra om ni såg ett slagsmål mellan ungdomar, eller om ni såg någon ligga på gatan och få ta emot slag av ett gäng ungdomar. Vad gör man? Hur gör man?

Och vad tycker alla på denna blogg om alla fotbollshulliganer som slåss och sparkar varandra sönder och samman. Är inte även detta något man bör reagera mot? Hur lär vi oss att våga stoppa våldet och ingripa när vi ser det?

Det är min fråga och mina funderingar...

Nyutbildad grundskollärare! sa...

Glöm inte:
Natten mellan den 4 och 5 maj 2005 misshandlas Marcus Gabrielsen svårt på Kungsgatan i Stockholm. Han förs till Karolinska sjukhuset, djupt medvetslös, efter att ha mottagit flera sparkar mot kroppen och huvudet.

Vittnesuppgifter berättar att Marcus Gabrielsen blivit jagad av flera - det har nämnts alltifrån 3 till 8 personer. Denna jakt slutade med att han knuffades, fälldes eller blev slagen. Med våldsam kraft föll han med huvudet före rakt in i stenväggen på Kungsgatan 4 A och blev liggande på marken.

Därefter fick han en serie sparkar mot huvudet och kroppen av ett antal personer. Våldet var besinningslöst. Det talas om en "fotbollsspark" mot den orörlige Gabrielsen, där gärningsmannen tog sats flera meter.


Vilka är de skyldiga?
Polisen hade säkrat bilder från en skolfest som hölls på en cityklubb samma natt som misshandeln inträffade. Polisen hade bra vittnesuppgifter och gick snabbt ut med ett signalement på två av gärningsmännen.

Den 25 Juli 2005, förkunnade Stockholms tingrätt domen mot de tre män, en 18-åring och två 19-åringar, som stod åtalade för att ha misshandlat Marcus Gabrielsson till döds på Kungsgatan . En av de gripna för dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen är mycket lovande i en kampsport. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kampsportaren ha berättat för flera vänner vad han varit med om på Kungsgatan.

Tingrätten gick dock inte i kammaråklagare Anne-Marie Bergströms, som åtalat männen för mord, alternativt grov misshandel och vållande till annans död och yrkat på fängelse i mellan sex och åtta år, linje. I stället dömde man den 18-åriga mannen som erkänt att han sparkat Marcus Gabrielsen i magen till ett års fängelse för grov misshandel.

Tingrätten konstaterar att de tre männen befunnit sig på platsen där Marcus Gabrielsen misshandlades så svårt natten mellan den 4 och 5 maj att han senare avled. Men man menar vidare att det varit svårt att få en sammanhängande bild av det egentliga händelseförloppet.

En av de åtalade har erkänt att han deltog i misshandeln men förnekat att han angripit huvudet. I övrigt vet man inte med säkerhet vilka som utdelade slagen. Det finns ingen teknisk bevisning. När målet kom upp i tingsrätten var inte ens dödsorsaken tydlig nog: det gick inte att utesluta att Marcus Gabrielsen avled när han föll mot stenväggen.

Peter Wolodarsk på Dagens nyheter skriver att ”Mot denna bakgrund fattade tingsrätten det enda rimliga beslutet - att fria de tre åtalade för mord. Med så många motstridiga uppgifter, så lös bevisning, så oklara förhållanden kring den vedervärdiga misshandeln hade det varit en rättsskandal om de tre männen fällts för mord.

Skandalen är i stället varför tidningar, tv och radio underlåtit att berätta den balanserade och någorlunda korrekta versionen av vad som hände den där fruktansvärda natten i maj. Förtvivlan över dådet och ilskan över att de skyldiga går fria är begriplig. Men hur kan det komma sig att så många journalister gett en så missvisande och falsk beskrivning av verkligheten”?

Läs mer om detta och händelsen på:
DN
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=459015&previousRenderType=2

Källa:
Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article285481.ab

Nyutbildad grundskollärare! sa...

Den fd slagskämpen Paulo Roberto
De flesta i Sverige vet vem Paulo Roberto är. Som vuxen har han blivit en otroligt ödmjuk och fin person. Vad många däremot kanske inte vet, (eller vet) är att han som ungdom ofta var inblandad i slagsmål och drogs under tonåren till de kriminella gängen i Stockholm, där han blev känd som "kungen av Kungsan". Han var alltså ute på Stockhoms gator för att slåss, och de slog varandra blodiga.

Hur kommer det sig?

Paulo kommer ju från en oerhört ödmjuk och kärleksfull familj.

Han började hur som att träna boxning och blev en framgångsrik proffsboxare. Paulo hade tur i livet att samhället tog tag i honom, trots allt det hemska och brutala som han har gjort mot andra ungdomar under ungdomsåren. Annars hade han inte suttit där han sitter idag, dvs som en gift man med två barn.

Nyutbildad grundskollärare! sa...

Frågan är varför ingen reagerar mot krig och varför ungdomar måste göra lumpen där de lär sig att slåss och kriga. Framförallt killar.