fredag 12 oktober 2007

Olagligt eller ej?

Reaktionerna har varit många och olika om man som skribent har rätt att hänga ut personer offentligt eller ej. Man får således inte anklaga någon för att vara skyldig däremot har man rätt att i sak redovisa om någon är misstänkt för brott, så har också skett vad gäller TV och media i ett flertal andra fall. Ett exempel på ett mycket känt fall för länge sedan var när media gick ut i tidningar och TV och berättade att Ingmar Bergman blev häktad misstänkt för skattebrott. Det är dock inte tillåtet att anklaga någon och påstå att de är skyldiga utan att domstol så funnit.

Observera att ingen pekas här ut som skyldig! Det är viktigt att notera, däremot pekas vederbörande ut som skäligen misstänkt på denna blogg, vilket de också görs av Stockholms Tingsrätt!

Det är viktigt att göra en distinktion mellan att hänga ut någon och hävda att de är skyldiga eller att redogöra faktamässigt att de är misstänkta för en viss gärning! Observera att massmedia i form av TV & tidningar "faktamässigt" redovisar om någon är häktad och misstänkt för brott genom att namnge personen utan att de begår något lagbrott genom sitt deklarerande. Ofta hävdas "allmänintresset", vilket i sig är en aning luddigt och subjektivt. Bloggen redovisar och hänvisar till sakframställan gjord vid Stockholms Tingsrätten. Dessa handlingar är offentliga och vem som helst kan inhämta uppgifterna vid tingsrätten. Det är som sagt viktigt att notera att ingen är formellt konstaterad som skyldig innan dom fallit. Däremot är sannolikheten stor att de är skyldiga till brott då de sitter häktade, vilket endast kan ske om de uppfyller häktningskriterierna "skäligen misstänkt".

3 kommentarer:

Anna N Person sa...

http://www.fragbite.com/?threadID=454072

ja som ni vet så blev Riccardo, 16 år misshandlad till döds av ett gäng tattare i helgen.

Det är meningen att ingen ska veta dessa tattares namn men eftersom dom hängdes ut rejält på internet så vet nästan alla som ville veta deras namn om dom.

SVT och andra tv-kanaler och tidningar får ju inte visa mördarnas namn lr adresser m.m. men SVT tabbade sig och visade namnen på ett inslag där dom scrollade och kollade på sidor.

En av sidorna var fragbite.se. I inslaget så kan man se nästan allas namn i kommentarer på trådar. Väldigt dåligt att SVT. Det är jag som säger den långa kommentaren med nästan allas namn då dom stannar mitt framför ens namn med stora bokstäver.

LÄNK TILL NYHETS-INSLAGET:
http://www.youtube.com/watch?v =Zgwx_YnxOF0
Added: 2 days ago, From: nejtillvald, Aktuellts sändning.


LÄNK TILL TIDNINGAR SOM ÄR SURA:
http://www.city.se/Nyheter/1.8 74700/aktuellt-hangde-ut-en-av -de-anklagade
http://www.medievarlden.se/Articletemplate.aspx?versionId=88567

Det ska ha varit så att Flashback ska ha länkat till fragbite för på flashback var dom väldigt stränga med att säga namn för dom hade redan massor av problem med polisen.

Nyutbildad grundskollärare! sa...

Ur SvD fredagen den 12 Oktober 2007
Polisen har startat brottsutredningar mot flera sajter som publicerat hot mot de pojkar som misstänks för dådet på kungsholmen.

I de flesta fall misstänker polisen olaga hot eller brott mot personuppgiftslagen, PUL.

PUL slår bland annat fast att ENDAST myndigheter får lägga ut uppgifter kring personer som har eller kan ha begått brott. Undantagna från PUL är sajter med så kallat grundlagskydd, däribland etablerade nyhetssajter - för dessa gäller yttrandefrihetsgrundlagen.

Henke sa...

Vad säger du som driver denna blogg om PUL? Är PUL något du känner att du står över? Det är nämligen ganska solklart att bloggen bryter mot PUL.

Text från www.pul.nu:

"Den 24 oktober fick Sverige en ny personuppgiftslag. Den kallas PUL och förbjuder att namn och andra personuppgifter offentliggörs på Internet, såvida inte berörda personer gett sitt "otvetydiga" samtycke.

Därmed blev det olagligt att utan lov kritisera namngivna personer på exempelvis fackförbundens eller andra organisationers hem- och debattsidor.

Straffet: Maximalt två års fängelse. Däremot gör PUL undantag för namnuppgifter som "uteslutande" publiceras för litterära, konstnärliga och "journalistiska ändamål". Liknande lagstiftning införs i samtliga EU-länder och bygger på EUs datadirektiv. Men inget annat EU-land i Nordeuropa har tolkat direktivet så strikt som Sverige.

Vår hemsida www.pul.nu ger exempel på datalagstiftningens följder för yttrandefriheten på nätet. Men också hur PUL slår mot offentlighetsprincipen. PUL har gjort det svårare att få insyn i vissa typen av allmänna handlingar, som finns hos myndigheterna.

Efter kraftiga protester mjukades lagen upp i januari år 2000. Det blev tillåtet att publicera "harmlösa" personuppgifter på nätet. Likaså ska "ringa brott" inte längre bestraffas. Men det förutsätter att harmlösa personuppgifter bara sprids till länder med "adekvat skyddsnivå". Problemet är bara att nätet är globalt. Teoretiskt når en hemsida alla, oavsett skyddsnivåer i respektive land.

Uppmjukningen berör inte spridningen av "känsliga personuppgifter". Även i fortsättningen är det i princip olagligt att diskutera politik, religion, brott och hälsofrågor - och därvid utpeka enskilda personer på Internet. Undantaget är om hemsidan kan anses ha ett "uteslutande journalistiskt ändamål". "